Weekend kursus:   MALERI - MANDALA OG FORDYBELSE

                                                                                  

Har du lyst til at finde indre væren, lys og centrering, så gør det gennem denne fordybende, farverige og spændende metode! Vi vil arbejde ud fra centrum og med cirklen som ramme. Igennem meditative refleksions øvelser inspireres du til at finde de former og farver der har en aktuel betydning for dig, og gennem processen vil disse udfolde sig som underfundige mønstre og symboler i din mandala.
Du vil lære noget om farvernes, symbolernes og de geometriske tal-værdiers betydning, og gennem fordybelse erfare den virkning og det budskab der udspringer af disse forhold, i din egen mandala.
Vi vil male med gouache på akvarelpapir og akryl på små kvadratiske lærreder. Medbring en god passer, en lineal på minimum 30 cm, samt mårhårs pensler i nr. 0 og nr. 1. Materiale udgift til maling, papir og lærreder må påregnes.
Se evt. teksten herunder: Vidste du at mandala....


Forlænget weekend d. 12. - 14. december 2008.
Fre-, lør- og søndag kl. 10 - 16. Ialt 20 timer.
HOLD NR. 08 - 1762
PRIS:   1190 kr.   ( 885 kr )
Kurset er gennemført.

Vidste du at mandala . .

                 

Mandala som udtryksform fremmer, for de der bruger denne tegne- og maleteknik, ro, indre harmoni og centrering. Det er en teknik, som de tibetanske munke stadig bruger i dag, men hvis oprindelse går helt tilbage til budismens begyndelse med Buddhas lære.
Det moderne menneske kan bruge denne teknik og metode, til at genfinde sin indre værens tilstand. Man kan vælge at arbejde efter en bestemt tradition, hvor de enkelte elementer i mandalaen har en bestemt betydning, eller arbejde mere frit med tallene og formerne.
At meditere på en mandala kan åbenbare de spirituelle værdier den er bærer af,  for den mediterende, og give hjælp til at finde ind til sit eget centrum.

Teknikken er også velegnet som pædagogisk redskab for dem der arbejder med børn og unge, og den kan tilpasses alle aldersgrupper. Hvor de mindste kan farvelægge fladerne i en færdig konstrueret mandala, kan de store kombinere det kreative med læren om geometriske formers indbyrdes beslægtethed.
 

Mandala t
eknikken er en ældgammel udtryksform som er kendt fra alle kulturer, fra Indiens kalktegninger som udsmykning foran hjemmets dør, de buddhistiske mandalaer, indianernes medicinhjul, de kristne kirkers rosenvinduer lavet af glasmosaikker samt vikingernes ornamenter.
Mandalaen findes i mange religiøse traditioner, og de formidler spirituelle kvaliteter i kraft af den forunderlige orden, som de geometriske grundformer i samspil med hinanden skaber. Cirklen referere til 1. tallet, al begyndelse og enhed og det guddommelige, i det cirklen knyttes til solen og dens betydning for alt liv.
Alle tal referere til geometriske former og er bærere af en symbolsk betydning, betydningen er universiel, og hele vor fysiske verden er bygget op ud fra de geometriske lovmæssigheder.

Den ældste mandala vi kender er den indiske Sri Yantra, som vises herover. Den siges at udtrykke altings oprindelse, og er knyttet til mantra lyden OM, som for den mediterende skaber en centrering og en samklang med universets orden. Sri Yantraen symbolisere også det kvindeliges møde med det mandlige, materiens møde med ånden, skildret ved de mangfoldige trekanters møde med hinanden på mangfoldig vis.
Ordet mandala stammer fra det indiske sprog sanskrit og betyder kreds eller mangekant, i følge psykologen C. G. Jung er den et arketypisk symbol på selvet og individuationen, et billede på den menneskelige personligheds modning og differentierings proces.

Mandalaens betydning er beslægtet med labyrintens da den også ofte er bygget over cirklens grundform.
Labyrinten fra Kreta er den første man har fundet i den vestlige kultur, den stammer tilbage fra den Minoriske kultur ca  3000 - 1500 f. kr..
Den minoriske labyrint kaldes Labrys, og det vigtige symbol dobbeltøksen, som optræder mange steder i den minoriske kultur blev ligeledes kaldt Labrys.
Dobbeltøksen befandt sig i centrum af labyrinten og var symbol på lys, beslægtet med korset.
Dobbeltøksen var også symbolet på den aller højeste Gud.
Labyrinten er billede på hvor svært det kan være at finde vejen til Gud, og billede på menneskets vandring i sin søgen, og dobbeltøksen / lyset er centrum i labyrinten, altså det guddommelige mål. Da både labyrint og dobbeltøkse kaldes LABRYS, kan man måske se det som udtryk for at målet og vejen er et, at målet med livet er at opleve og erfare af de ting vi møder på vejen, og at de oplevelser vi har, er en del af en større sammenhæng og bringer os nærmere lyset eller oplysning.

Gennem de oplevelser vejen og livet bringer os, lærer vi at beherske den menneskelige natur som indeholder både det dyriske instinktive aspekt, det følelsesmæssige aspekt og de mentale og spirituelle aspekter. Det var visdommen om disse forhold, og om udviklingsvejen for sjælen i den store kosmiske sammenhæng, der var det grundlæggende i de gamle mysterieskoler som har eksisteret forskellige steder i verden, bl.a. i den minoriske kultur på Kreta, hvor ruinerne af paladset Knossos står tilbage, og vidner om de ideer som siden er blevet kaldt Europas vugge, deres visdom var start skudet til den vestlige verdens udvikling.

De forskellige visdoms retninger i verden, har på hver deres måde brugt mandalaen som billede på denne proces, og som et redskab for den.